Navijački kutak: Dio Berlina gdje se i Božić proslavlja na stadionu

570 07.06.2018 10:05 Volcano sport tim

Ne, ovo nije priča o glamuroznom gigantu svjetskog fudbala, niti o navijačima koji se ističu divljanjem i huliganiznom. Ovo je jedna od najtoplijih navijačkih priča ikada, a smještena je u istočnom malenom dijelu velegrada kakav je Berlin.

Ovo je priča o navijačima koji znače klub, o navijačima koji su taj klub bezbroj puta "digli iz mrtvih". Priča o navijačima Union Berlina.

BOŽIĆ NA STADONU - JER UNION JE PORODICA

Prije nego krenemo sa pričama kako to ovi navijači spašavaju svoj klub, najprije par riječi o tome zašto su ti navijači kao jedno - porodica. Sve se to najbolje može vidjeti kada je Božić, a stadion Uniona je krcat - iako nema utakmice. Jednostavno Božić se slavi sa porodicom, a za navijače Uniona svi na tribinima su porodica, pa se tog dana 90 minuta slavi na stadionu i pjevaju božiće pjesme...

Ideja je rođena prije 12 godina i vremenom je prerasla u tradiciju. Osnivač je Torsten Ajzenbizer koji je svojevremno objasnio.

"Nas nekoliko koji uvijek stojimo zajedno na tribini, na kraju jedne polusezone smo otišli kućama, a da nismo jedan drugome poželjeli srećan Božić. Kasnije sam ih nazvao i predložio da se nađemo na stadionu i pjevamo božićne pjesme. Sve ostalo je istorija".

Prve godine bilo je 89 navijača na stadionu, a koliko se događaj razvio najbolje pokazuje posjećenost posljednjih godina kada ih je dolazilo više od 27 hiljada. Karte za "Weihnachtssingen" uglavnom su mjesecima unaprijed rasprodate.

 

KRVARI ZA UNION

Prije deset godina ti isti navijači su pokrenuli akciju "Krvari za Union" u kojoj su donirali krv i njenom prodajom pomogli klubu da se spasi od bankrota, a nisu ga napustili ni kad je ispao u četvrtu ligu. Da podsjetimo - trenutno igra u Cvajti.

Četiri godine kasnije, 2.300 volontera je renoviralo stadion "An der Alten Forsterei", time omogućivši Unionu da dobije dozvolu da se takmiči u drugoj Bundesligi.

Opet četiri godine kasnije (2012) čak 4.000 fanova je kupilo dionice u firmi koja upravlja stadionom i zajednčkim snagama su skupili skoro tri miliona eura, klub je dodao još dva, a lokalni sponzori deset miliona eura i stadion je renoviran. Njegov sadašnji kapacitet je 21.717 ljudi, dok je prosjek posjećenosti skoro 20.000.

Sada taj stadion predstavlja njihov drugi dom. "Kuća starog šumara" je prije četiri godine tokom Mundijala u Brazilu bila opremljena kaučima i foteljama kako bi fanovi imali potpuno uživanje prilikom gledanja utakmica Svjetskog prvenstva na ogromnom platnu.

Slično se očekuje i uskoro kada krene i SP u Rusiji.

 

JEDAN TROFEJ ZA 112 GODINA, ALI TO JE MANJE BITNO

Za Union se može reći da je klub relativno skromne istorije, ali jakog identiteta. U bivšoj Istočnoj Njemačkoj, gdje je osvojio i svoj jedini trofej (Kup 1968) bio je poznat kao "antirežimski" klub.

Ni danas klubovi iz bivšeg DDR-a nisu naišli na punu afirmaciju u njemačkom fudbalu, osim RB Lajpciga.

Većina ih se tokom devedesetih pogubila u prelasku na tržišnu ekonomiju i nisu mogli da pariraju moćnoj infrastrukturi zapadnih rivala.

Ipak, navijačima Uniona je uvijek bio važniji osjećaj zajedništva i sinergije kluba sa lokalnom zajednicom od bilo kakvog trofeja.

Zbog toga su i posebni - jer Union je porodica.

TIP 1X2
TIP DANA
Kristal Palas VS Brajton
16.12.2019 20:45