Dan kada je rođen košarkaški Mocart

250 22.10.2017 09:41 Volcano sport tim

Kada je košarka u pitanju mogao je sve, pa i da ubaci 112 poena na jednoj utakmici. Košarci je i dao sve, ali ju je i uskratio za svoje najbolje dane. Kada je poginuo, imao je samo 28 godina. Otišao je, a zapravo i nije. Legende su vječne, a da nije prerano otišao danas bi napunio 53 godine i vjerovatno kao trener (jer bez košarke nije mogao) pravio nova čuda.
Na današnji dan 1964. u Šibeniku je rođen Dražen Petrović. Bio je "košarkaški Mocart", jedan od najboljih košarkaša svih vremena. Ovo je priča o njemu...

Debi sa 15 godina, 112 poena Olimpiji
Njegovo umijeće bilo je beskrajno. Već sa 15 godina debitovao je za prvi tim Šibenke. Sa 19 godina donio je i titulu prvaka Jugoslavije ovom klubu, ali je dan kasnije meč protiv Bosne poništen, a kako Šibenka nije željela da se pojavi na ponovljenom susretu titula je dodijeljena Bosni.
U Cibonu je prešao 1984. godine, koja je predvođena Draženom dva puta postala prvak Evrope uz osvojen jedan Kup pobjednika kupova.
Iz tog perioda ostaje da se prepričava kako je u prvom kolu državnog šampionata Jugoslavije u u sezoni 1985/86 upisao rekord po broju postignutih pogodaka koji vjerovatno nikada neće biti oboren. Košarkaš Cibone tada je upisao čak 112 poena u visokoj pobjedi protiv Olimpije (158:77).
Potom je godinu dana proveo u Realu da bi se zatim oprobao i u NBA ligi.

Legenda Netsa
Najprije u Portlandu, gdje u konkurenciji Klajda Drekslera i Terija Portera nije dobio pravu šansu. Uslijedio je prelazak u Nju Džersi i tada je krenula Draženova američka bajka.
Igrao je kao u transu, u napadu radio šta je želio, u odbrani bio impresivan. Bilo je slučajeva kada su ga hvalili ne samo saigrači, već svi igrači rivala, a bilo je i utakmica u kojima je do ludila dovodio i slavnog Majkla Džordana.
Kada je konačno dobio šansu u Nju Džersiju, ubacivao je prosječno 24,3 poena po utakmici, što ga je svrstalo na 20. mjesto u najjačoj ligi na svijetu. Igrao je košarku kao što je u mladim danima briljirao u Šibenki, potom u Ciboni, pa i dresu Jugoslavije, sa kojom je osvojio Univerzijadu, prvenstvo Evrope i svijeta. Osvojio je sve osim Olimpijskih igara, a igrao je u jednom takvom finalu, 1992. u dresu Hrvatske i to protov najjačeg drim tima ikada.
Nepunih godinu dana kasnije sa ovog svijeta preselio se "košarkaški Mocart".
Netsi su u njegovu čast povukli Draženov dres sa brojem tri .

Legenda i dalje živi...

TIP 1X2
TIP DANA
Kristal Palas VS Brajton
16.12.2019 20:45